Workshops om känslor
- · I första workshopen fick vi ett diskussionsämne att prata om. Alla i gruppen fick en varsin post-it lapp och en position i gruppen. På lapparna stod det: tyck synd om mig, håll med mig, förlöjliga mig, ignorera mig, var irriterad på mig och säg emot mig. Vi fick sedan prova att diskutera med varandra genom att bemöta varandra beroende på hur det stod på post-it lappen. Vi kom inte särskilt långt i diskussionerna eftersom vi hela tiden fastnade men det är ett intressant koncept. I ett arbetslag ser man ofta någon av dessa personer i en grupp alternativt att någon får åtminstone det här bemötandet av andra. Just därför är detta en bra övning att göra i ett arbetslag eller i en barngrupp med lite modifiering på lapparna?
- · I den andra workshopen delades vi upp i grupper där gruppen fick fyra lappar som vi fick skriva en känsla på. Vi valde till exempel uppspelt, förväntansfull, ängslig och likgiltig. Inför varandra sen fick gruppen inta en pose med denna känsla på och de andra grupperna skulle gissa vilken känsla vi var. Vi utvecklade också leken genom att välja en barnsång som vi skulle förmedla genom en särskild känsla. Den här leken tror jag kan vara otroligt nyttig att göra med barngruppen. Det ger en bra övning i vilka känslor som finns, hur de kan framställas och så vidare.
- · På den sista workshopen fick vi instruktionen att ställa oss mitt emot någon och tänka oss att det var en röd linje mellan oss. Vi fick sedan höra att vi skulle hälsa på vår ”kompis” och sedan få över vår densamme till andra sidan. Det blir intressant att se hur gruppen väljer att göra. I vår grupp tog alla till handkraft men tekniskt sett hade de lika gärna kunnat bett den andra att kommer över till sin sida. I detta kan diskussioner främjas så som ”hur känns det att vinna?” och ”hur känns det att förlora?”. Vidare fick vi ”ta tempen” på olika svårare frågor. Svarade gjorde man genom att ställa sig i olika delar av rummet beroende på om man höll med i frågorna eller inte. Den varianten av övningar går också att göra då barnen sitter i en ring – håller barnet med om påståendet sitter de kvar och gör de inte de så flyttar de sig i ringen. Detta kan skapa intressant tankar i gruppen och skapa ett öppet klimat där barnen får prata med varandra. Att tänka på är att även svårare frågor kan uppkomma i diskussioner liknande dessa. Vet pedagogen sen innan att något barn sedan tidigare känner sig mycket utanför i barngruppen kan man medvetet välja bort frågor som blir "för jobbiga", inget barn ska behöva känna sig obekväm.