Likabehandling - ord och begrepp
- Mångfald: Begreppet mångfald har ingen enhetlig definition. Det brukar syfta på olikheter när det gäller kön, ålder, etnisk kulturell bakgrund, social tillhörighet, funktionsnedsättning, sexuell läggning, familjeförhållanden och utbildning. Genom att vi ser olikheter ser vi också likheter. För att få en mångfald i verksamheten så måste mångfald tas tillvara. Målet är mångfald och medlet för att nå dit är likabehandling.
- Normkritik: Det är ett förhållningssätt som innebär att man medvetandegör, ifrågasätter, omfattar och ibland skapar nya normer. Att kritiskt synliggöra och ifrågasätta normer, få kännedom och förståelse för att man personligen har makt- och den makten kan bidra till orättvisor i samhället.
- Likabehandling: Lika fall skall behandlas lika.
- Likvärdig behandling: Var och en får den behandling den behöver, alla har samma rättigheter fast att man inte är lika.
- Intersektionalitet: Hur olika maktordningar påverkar och samverkar med varandra. Skärningspunkten mellan villkor för gruppen, förutsättningar till att påverka.
- Normer i språket: Man behöver inte aktivt välja bort litteratur där stereotypa könsroller eller rasism förmedlas. En medveten lärare kan förmedla för barnen varför man inte talar om detta på samma sätt nu som då. Kan pedagoger själva påverka normer i språket genom att byta ut de normbeskrivande orden, så blir arbetet lättare.
- Normfällor: I förskolan måste vi släppa att utgå ifrån en specifik norm. Vi måste reflektera över hur vi blir medvetna om olika saker. Hur ser till exempel normen ut om plåster? Andra normfällor i förskolan kan handla om på vilka dagar man lägger till exempel föräldramöten på.
- Genus: Hur kön konstrueras socialt. ”Könet sitter mellan benen och genus i huvudet.” Joakim 17 år. Genus fokuserar på relationen mellan könen och inte den biologiska skillnaden.
- Jämställdhetsintegrering: Ett arbete som syftar till att förbättra arbetet om jämställdhet inom förskola och skola. Detta är ett ständigt pågående arbete.
- Heteronormativitet: Vi ska i förskolan undvika att se heterosexualitet som det förväntade. Om vi gör det så blir all annan sexualitet det ”onormala”. Man kan se kopplingar till könsmaktsordningen och antagandet om kvinnors och mäns olikheter när man sätter regler om hur dessa två kategorier ska uppföra sig.